söndag 28 april 2019

Jag blev hotad med ett polisingripande


Solen sipprar in mellan mammas spetsgardiner, jag är fem år och har en plan. Jag tar en kartong i köket sticker ett antal hål i locket och går ner på gården, plockar ett antal nyutslagna maskrosor, sticker ner dom i kartongen, öppnar dörren till gatan och startar försäljningen. Som femåring är det ganska lätt att sälja diverse smörja, men det tog inte mer än en kvart när jag snubblar över en sjuksköterska. Ni vet en sån med tvärställt vitt brätte på hjässan och knut i nacken. Hon är drygt tre ggr min längd, hon tittar ner på mig och väser som den där sköterskan i Gökboet, ur hennes mun kommer ett mycket tydligt hot. Om du inte slutar med dom här dumheterna kommer jag skicka polisen på dig. Till saken hör att vi har polishuset på andra sidan gatan.  Jag springer in genom dörren uppför trapporna och gömmer mig under köksbordet. Jag tyckte det var skitläskigt.

Ett antal år senare fortfarande sugen på att tjäna pengar, jag går nu på mellanstadiet. Min bror Stefan och jag tillbringade mycket tid på Norr Mälarstrand och Rålambshovsparken, jag vittjar varje buske i jakt på vinflaskor. På den tiden fick man pant på alla tomflaskor. Stefan skämdes som en hund för mig, så han tog stora omvägar för att slippa mitt sällskap. Men vad gjorde det jag kunde ju fylla mitt rör i sovrummet med mynt.

Ytterligare några år senare, jag har precis börjat på högstadiet. Stefan och jag tar ut varsin kartong med Invarosor, pengarna gick till vanföra barn, ja det hette så på den tiden. Jag hade en strategi, inte sälja till stressade människor på gatan, bara sälja i butiker och på kontor och inte gå hem förrän alla rosor var sålda.  Försäljningen pågick en månad, jag fick tyvärr armen ur led i en olycka en vecka efter säljstart, men jag vann priset som 3.e bästa säljare. Stefan blev inte av med sin första kartong, så jag sålde även hans rosor.

Våga och du kan lyckas, det värsta som kan hända är att det blir fel och då får du värdefulla erfarenheter, det viktiga är att det blir fler rätt än fel.

Love you all! / Pierre