tisdag 31 juli 2018

Sex kännetecken hos framgångsrika ledare

Dagen har börjat som alla andra denna sommar, solen smyger sig upp, himlen är klarblå och några vita molnslöjor äventyrar inte en ny het dag. Den tidiga värmen av solens strålar gör att värmen i rummet stiger snabbt, det skarpa solljuset motar bort John Blund och snart hissar snörena till jalusierna upp ögonlocken. Ett morgondopp innan frukost välkomnas av tärnornas serenad. Timmar läggs på timmar, vi är en relativt stor familjekonstellation, men sent på eftermiddagen bryter ett kaos ut, några oöverlagda ord flyger utan vingar, och hätska känslor far som pistolskott genom rummet. 

En intressant reflektion som alltid måste få utrymme i reflektionens blanka krankhet, om vi erbjöds göra ett omtag liksom Ingemar Bergman tog om en scen tills han var nöjd. Hur många gånger skulle vi välja just dom orden, eller den reaktionen? Skulle vi tacka nej till chansen att få en annan händelseutveckling - troligtvis inte. Man brukar ofta säga, för att vara en bra ledare måste man också kunna leda sig själv. Jag tycker att dom sex egenskaper hos exceptionella ledare som Linkedin listat, är väl värda att reflektera på för att vi alla skall bli framgångsrika medmänniskor.  
Mycket av det som listats är tillämpbart i vår egen personliga utveckling, vill vi döma, anklaga, kontrollera, tvinga och styra, eller vill vi förlåta, glömma, motivera, charmera och entusiasmera. Den dagen vi anser att vi är perfekta kommer förhoppningsvis aldrig att komma, jag hoppas att vi får behålla ett öppet sinne och låta reflektionen sätta ljuset på områden vi kan förbättra.

Sex kännetecken hos framgångsrika ledare

De förlåter och glömmer
När en anställd begår ett misstag, speciellt ett stort, kan det vara svårt att förlåta och gå vidare. Men vi gör alla misstag och att alltid döma en person efter misstag gjorda i det förflutna ger dig tunnelseende.  En bra ledare kan ta ett steg tillbaka och se förbi ett misstag, och objektivt se vad den anställde är kapabel till.

De låter anställda lära sig av sig själva
Folk vet ofta själva när de gjort fel. Istället för att skälla och ta till disciplinära åtgärder kan det vara bättre att stötta och tillsammans komma fram till vad som gick fel och hur det skall rättas till. En bra ledare vet att en läxa man lär sig själv, är en läxa man aldrig glömmer.

De går alltid hem med känslan av att de kunde gjort något bättre
Att vara ansvarig för och leda människor kan göra vem som helst osäker. Ledare oroar sig för varenda liten detalj och grubblar över sitt eget agerande. I slutet av varje dag går de hem med känslan av att de kunde ha gjort något bättre eller hanterat en situation på ett annat sätt. Just därför börjar exceptionella ledare dagen med att lova sig själva att prestera bättre än vad de gjorde dagen innan.

De förvandlar företagens mål till de anställdas mål
En bra ledare är medveten om att anställda arbetar hårdast för att nå sina egna målsättningar. Tricket är helt enkelt att göra företagets mål till den anställdes. Det gäller att inspirera anställda så att man delar målbild.

De ser inte kontroll som belöning
Att få styra och bestämma är en vanlig motivation till att vilja bli chef. En exceptionell ledare har inga sådana kontrollbehov och man ser dem inte styra och ställa. Även om de har koll på varenda detalj så använder de sitt inflytande på ett mer subtilt sätt.

De ser bortom handling och letar efter känslorna och motivationen bakom
När en anställd gör fel eller ignorerar målen och går sin egen väg är det enkelt att utgå från att de är lata eller inte bryr sig. Men ofta finns det en djupare motiv bakom. Personen känner sig frustrerad eller marginaliserad och blir utåtagerande. Exceptionella ledare letar efter det underliggande problemet och hittar en permanent lösning som ger bättre resultat

Love you all! / Pierre i den tropiska sommarhettan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar