söndag 2 juni 2019

Brist på civilkurage!!!!


Vädret är perfekt, soligt, mycket vind och en prognos som garanterar stabilt väder. Vi får en snabb intro till dagens aktivitet, arrangören har engagerat en kameraman och en helikopter för att filma äventyret. Filmen skall användas i reklamsyfte av arragören. Två av de största trimaranerna skall nu ta oss ut till Finnhamn.

Alla är tvungna att vara aktiva, vi är besättning som dirigeras av skickliga kaptener. På bilden sitter jag med flera från Frontit på den största av de två trimaranerna. Vi seglar nu i hög fart ut från centrala Stockholm, som mest är vi uppe i 33 knop. När vi närmar oss Finnhamn går vi i hyffsat hög fart mot ett grund, kaptenen väljer att ta babord om pinnen. En majoritet av oss reflekterar tyst - "kan han verkligen gå på den här sidan om grundet"? Ingen säger något, han är ju en av de mest kända seglarna som Sverige kan uppbringa. Smällen är näst intill öronbedövande. Jag som satt på vingen bak, flyger nu fram och landar i nätet, mina fötter är en hårsmån från att landa i ansiktet på en av våra besättningsmedlemmar. Vrakdelar ligger nu och flyter i vattnet. Varför var det ingen som varnade skippern? Vad är det som säger att han inte blev distraherad precis innan? Om någon av oss i besättningen hade sagt något och tagit vårt ANSVAR, hade vi kanske kunnat avstyra olyckan. Vi litade på skippern, fegt men inte smart, någon av oss borde haft civilkurage nog att säga till.

Handen på hjärtat hur vanligt är det inte att vi brister i vårt civilkurage när vi möter en auktoritet?

Hur som helst, vi hade en fantastisk dag som vi sent skall glömma, oerhört proffsiga arrangörer och i alla avseenden ett grymt program. Seglatsen var 2010 års start på konferensen som följde på vandrarhemmet på Finnhamn.

Love you all! / Pierre

       

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar