fredag 15 juni 2018

Misslyckande förutsätter en ansträngning

Vid millennieskiftet beslutade jag och en annan entreprenör oss för att revolutionera programvaruindustrin. Vår affärsidé var att bygga återvinningsbara generiska komponenter att användas oavsett tillämpningar och industri.  Vi startade med ett aktiekapital på 2 miljoner, banken gav oss en kredit på 2,5 miljoner. Ett genombrott var ett joint venture med A-com som var noterade på Stockholmsbörsen, nischen var inom MRM - Marketing Resource Management. Vi förvärvade samtidigt ett bolag inom BPR, Business Process Reenginering. Köpet gjordes via en apportemission vilket utökade huvudägarkretsen. Andra räkenskapsåret blev vi omnämnda i Veckans Affärer som ett av Sveriges snabbast växande företag. Under de första fem åren injicerade vi ett antal ggr in mer kapital. Marknaden var stendöd, det enda som gick bra var vår konsultverksamhet. Vår programvara var som ett stort svart hål. Revisorn flåsade oss i nacken, balansräkningen med för mycket aktiveringar, krävde mer kapital och mina finanser tålde inte fler ansträngningar. Jag var nere på knä - vad var det som gick snett?

För mer än tio år sedan uttalade sig affärsmannen Rune Andersson i tidningen Affärsvärlden angående att göra misstag: ”Min fasta övertygelse är att man lär sig inte av något annans misstag, går det bra lär man sig ingenting, för man förstår inte vad som gjorde att det gick bra”.

 Författaren Bengt Anderberg uttryckte Misslyckande förutsätter en ansträngning, det är därför somliga människor inte misslyckas”. 

Det är aldrig konstruktivt att skylla på andra. Det konstruktiva är att reflektera över sina egna handlingar och dra nödvändiga och lämpliga slutsatser om vad som måste göras för att undvika samma misstag igen.  Misstag och misslyckanden inom näringslivet, idrotten, den akademiska världen i privatlivet är snarare regel än undantag. Alla drabbas av problem, besvikelser och frustationer. Det är hur vi hanterar motgångarna som formar våra liv.

Framgång är följden av ett gott omdöme, Bra omdöme är följden av erfarenhet, Erfarenhet är ofta följden av dåligt omdöme”,  Citat Tony Robbins.

Nu är jag i ett nytt sammanhang – Frontit, vi levererar konsulttjänster för att revolutionera företag inifrån. Vi går från klarhet till klarhet och nu senast fick vi utmärkelsen ett av Europas bästa företag att arbeta på, plats nr 24. Vår resa, med målet att gå in i fler städer och även gå utanför Sveriges gränser fortsätter. Allt vi gör bygger på långsiktighet, stabilitet, passion, god yrkesetik och fantastiskt ledarskap. Sedan Anneli Angeling, vår koncernchef tog över för sex år sedan – är jag själv inte med i det dagliga arbetet, därför kan jag använda superlativ utan att själv slå mig för bröstet. Jag bugar och tackar hela laget för konsultleveranser i världsklass. Det är lättare att bli bra än att förbli bra, låt oss aldrig luta oss tillbaka och bli nöjda.

Hatten av, love you all / Pierre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar